verschil tussen faluwvallen en bewusteloos

  • Stef

    Wellicht is dit onderwerp al eerder aan de orde geweest.

    Na een val was onze dochter even buiten bewusten. Naar het schijnt is ze niet op haar hoofd gevallen.

    Na de nodige onderzoeken mogen we gelukkig concluderen dat er niets aan de hand is. Wat een opluchting!!!

    Echter een grote vraag: wat is het verschil tussen bewusteloosheid en flauwvallen?

    Alvast dank voor jullie reactie.

  • Erwin

    Beste stef,

    Bij flauwvallen heb je te maken met een kortdurend tekort van zuurstof in de hersenen. Bijvoorbeeld de popconcent bezoekers die even flauwvallen door de drukte en warmte. Flauwvallers komen altijd kort erna weer bij. Is meestal niet ernstig. Bewusteloos is een ernstigere bewustzijnsstoornis. Het blijft meestal langere tijd en heeft een ernstigere oorzaak. Bijvoorbeeld iemand die gereanimeerd wordt en nergens op reageerd is diep bewusteloos. Of een patient met suikerziekte en een te laag bloedsuiker raakt bewusteloos. Een toestand van bewusteloosheid corrigeert zich vaak niet vanzelf en hier moet altijd een ambulance bij met spoed. Het verschil zit hem dus in de ernst en de duur van de bewustzijnsstoornis. Het verschil hiertussen is voor een leek moeilijk in te schatten. Na een ehbo cursus weet je hier meer vanaf.

    Groeten Erwin

  • Daisy

    Het verschil is vrij simpel een flauwte is een tijdelijk bewustzijnverlies maximaal 5 minuten ook reageert je slachtoffer op aanspreken en licht schudden.

    Een bewusteloos slachtoffer is altijd langer dan 5 minuten buiten bewustzijn en zal ook niet reageren op aanspreken.

    Verder komt flauwte door bijvoorbeeld langdurig ziek zijn (zwakte) drukte (een popconcert ) emoties (zien van bloed) etc.

    En een bewustzijnsstoornis ontstaat veelal door een harde slag val of stoot tegen het hoofd of door b.v. een hersenbloeding vandaar dat deze slachtoffers dus ook langer buiten bewustzijn zijn.

    Als je de situatie niet vertrouwd ga altijd van het ergste uit.

    Groetjes Daisy

  • ambulance

    Bijvoorbeeld iemand die gereanimeerd wordt en nergens op reageerd is diep bewusteloos…

    Als ambulance-verpleegkundige zou ik zeggen deze is DOOD!

  • Niels

    iemand die gereanimeerd wordt (door een EHBO-er) zal waarschijnlijk ook nergens meer op reageren (of het moet binnen heel korte tijd na event gebeuren) daarom gaan we door totdat er een ambulance bijkomt….. deze werken dan netjes hun protocollen af en zullen dus ook niet simpelweg concluderen dat iemand dood is (of het moet een x-aantal minuten later zonder starten van reanimatie zijn geweest… maar ook dat zal wel beschreven zijn in de LPA)… ambulance correct?

  • marcel

    Persoonlijk denk ik dat het verschil ligt in het feit dat flauw vallen een tijdelijk ter kort is aan zuurstof daardoor daalt ook de bloeddruk en dat is de oorzaak dat je flauw valt.

    bij bewusteloosheid ligt de oorzaak veel dieper en vaak ernstiger mogelijk dat iemand van de profs hier iets over kan neerschrijven

  • jannes

    Flauwvallen kan zoveel oorzaken hebben… Het is goed, ondanks de goede afloop toch te melden aan de huisarts. flauwvallen is een kortdurige bewusteloosheid. Het is moeilijk om in een paar zinnen tot de kern te komen. Het is in ieder geval een plotselinge afneming van de levensverrichtingen, waardoor het lichaam niet meer actief kan reageren. Ik ben zeker niet volledig maar bij kinderen kan deze toestand al optreden van snelle overgangen van warm naar koud. Stoornis in de zuurstofvoorziening. Maar denk ook eens aan t.g.v. CARA of epilepsie, diabetis Mellitus, of een te laag suikergehalte in het bloed. (Inspanning zonder ontbijt). allergie, bacterien, koorts.

    Denk ook eens aan bloedarmoede….zuurstof moleculen binden zich aan ijzer en wanneer het HB laag is, kan hypoxie ontstaan. Niet zo vaak voorkomend, maar ook bij kinderen komt het voor dat ze worden opgenomen met de diagnose collaps ECI (flauwte met onbekende oorzaak) bij onderzoek ziet men dan een ritmestoornis. (Dan gaat ook even het licht uit)

    Bewusteloosheid is ernstiger van aard en levensbedreigender. Hierbij is de afwezigheid van bewustzijn en van de mogelijkheid gewekt te worden, bij behoud van de voor het lichamelijk bestaan onontbeerlijke functies. Ook hier denken we aan oorzaken zoals onvoldoende stofwisseling van de hersencellen t.g.v. zuurstof of glucose-gebrek. Intoxicatie (b.v. acidose), alcohol, circulatiestoornissen in de hersenen of beschadiging van hersenweefsel door verhoogde druk (hersentumor, metastasen) Waarschijnlijk ben ik hier ook niet volledig mee.

    Wat opvalt is het tijdsapect tussen beide.

  • Denise

    Mwuwhahahah <3

  • Sherice en Deem.

    Heeeee,

    xoxo Demi en Sherice X(

  • fanny

    Bewusteloosheid is een toestand waarin men het bewustzijn over de omgeving verliest. In tegenstelling tot de natuurlijke slaap kan men daarbij niet door aanspreken, knijpen of andere zintuiglijke prikkels worden gewekt.

    De oorzaken van bewusteloosheid staan bijna altijd in verband met mechanisch geweld (klap op het hoofd, verkeersongeluk) of met metabole oorzaken, zoals het tekortschieten van de bloedvoorziening van de hersenen of van de inwerking van giftige stoffen daarop.

    Een kortdurende, onschuldige bewusteloosheid is het flauwvallen dat vooral voorkomt bij personen met neiging tot lage bloeddruk, door hitte, benauwdheid of andere situaties die resulteren in een tijdelijk tekortschieten van de bloedtoevoer naar de hersenen, waarbij het vaatstelsel zich niet snel genoeg aanpast en er zich te veel bloed in buik en benen ophoopt. Minder onschuldig is diepe bewusteloosheid ofwel coma.

    Andere oorzaken: hersenschudding, hersenkneuzing, hersenbloeding, sterke verhoging van de druk in de schedelholte, epileptische toevallen, allerlei vergiftigingen, bv. door koolmonoxide, alcohol, morfine of een grote dosis slaapmiddelen.

    Zie ook