metaline

  • peter

    Beste allemaal,

    Waarvoor is een metaline gaas nu werkelijk bedoeld? en waarom? Men zegt altijd voor brandwonden, maar verzachten doet het de wond niet.. wie kan mij verder helpen?

  • margriet

    Hoi peter,

    Als je bij een brandwond gewoon gaas gebruikt om het steriel af te dekken gaat dit gaat in en aan de wond kleven en een metalinne gaasje doet dit niet dus vandaar. km te verzachten kan je unitulle gebruiken, die dan wel vier dubbel vouwen anders is het zo uitgedroogt en kleeft het nog aan de wond.

    Veel succes er mee

    Margriet

  • Herald

    Metaline is een gaasverband dat voorzien is van een metaallaagje. Door dit metaallaagje kan hat gaasje (bijna) niet aan wonden gaan kleven, maar wat ook een belangrijke eigenschap van het metaallaagje is, is dat bacterien zich slecht aan het oppervlak van gaasverband kan gaan hechten. Doordat brandwonden erg pijnlijk zijn en er veel vocht kan vrijkomen is het dus wel van belang dat er een hydrofiele eigenschap aan het verband is. Doordat het vocht dat bij brandwonden vrijkomt een ideale voedingsbodem voor bacterien is heeft het gaas bij brandwonden een zeer goede functie, het hecht niet aan de wond, dus als het verwijderd wordt blijft het niet aan de wondkleven zodat er geen extra vocht vrijkomt, ook kunnen bacterien slecht aan het gaas hechten waardoor de kans op besmetting een stuk kleiner is.

    Metaline tref je aan op veel EHBO artikelen zoals;

    Gaasjes

    Snelverbanden

    Wonddekens en

    Wondpleisters

    Hoop dat je een beetje geholpen bent

    Groetjes

    Herald

  • jan

    hoi

    je hebt al wel wat alternatieven kunnen horen

    wat ook heel goed werkt zijn de burnshields ze geven verkoeling en beschermen tegen uitdroging

  • jolanda

    Metallineverband is wel even iets anders dan burnshield. Burnshield wordt zo snel mogelijk na het ontstaan van de verbranding gebruikt. Het is steriel verpakt en heeft een koelende werking. Er zit een koelende gel in. Je kunt dit gebruiken om het slachtoffer al koelend naar de deskundige hulp te brengen.

    Metalinne verband is ook steriel verpakt, maar heeft geen koelende werking.

    Er is tot nu toe alleen gesproken over brandwonden, maar in principe kan metallineverband op elke wond worden aangebracht. Vooral op schaafwonden is het prettig, om de zelfde reden als bij een brandwond.

    Groot voordeel van metallineverband is, dat het wondoppervlak droog blijft. In het aluminiumlaagje zitten allemaal kleine gaatjes. Het vochtopnemend materiaal erachter haalt het vocht weg bij de wond en houdt het vast.

  • jessica

    zijn de brushields al ergens verkrijgbaar dan? naar mijn weten nog niet.

  • xxx

    Het bedrijf dat ons beleverd heeft een heel skala aan allerlei soorten…. stuur maar eens een mailtje naar info@asphalia.nl

  • Rene van der Helm

    ja hoor, op http://www.meduca.nl/shop bijvoorbeeld