paracetamol

  • Dhr Bakker

    Graag zou ik jullie mening willen weten over het verstrekken van paracetamol tijdens ehbo-diensten. Wel/niet doen, en in geval van wel doen; wat zijn hierover binnen jullie vereniging de afspraken?

    Moet bijvoorbeeld degene die om een pijnstiller vraagt, de paracetamol op de post innemen, of mag het ook zo mee gegeven worden, moet degene eerst gegeten hebben? enz.

    Zouden de nadelige gevolgen, die paracetamol ook zeker heeft, bekend zijn bij alle ehbo-ers?

    Alvast bedankt DJ Bakker

  • jessica

    hallo,

    als wij als ehbo-ers naar een evenment toe gaan hebben we nooit paracetemol bij ons. Ik zelf als ehbo-er zou het ook niet verstrekken. Wat ze mij hebben geleerd is dat het oranje kruisboek een handboek is. Hety is heilig wordt er wel eens vertelt. dit betelend dat er afgeweken van mag worden (het gebeurd welk eens maar niet vaak) In dit boekje staat niets vermeld over paracetemol en het behhord volgens mij dus ook niet bij de hulpmiddeklen van een ehbo-er

  • Herald

    Paracetamol, aspirine, paracof etc. zijn MEDICIJNEN. Verstrek dit dus als EHBO-er nooit. Je bent er niet toe bevoegd, als je SO nare bijwerkingen krijgt omdat hij of zij b.v. alcohol gedronken heeft ben jij persoonlijk verantwoordelijk.

  • rick verweij

    Paracetamol is vrij verkrijgbaar bij de drogist, apotheek e.d.

    Je kunt bij problemen als gevolg van het slikken van paracetamol ook niet de verkoper aansprakelijk stellen.

    Als ik ehbo er zou zijn en ik heb het beschikbaar , dan zou ik het verstrekken.

  • Herald

    Het is en blijft een medicijn, e dat mag dus niet door een EHBO-er verstrekt worden

  • peter

    Zelfs aan een “eenvoudig” medicament als paracetamol kleven risico's, hebben jullie gedacht aan eventuele contra indicaties en mensen die toch misbruik maken.

    Paracetamol is inderdaad “vrij” verkrijgbaar bij de drogist, maar een drogist heeft zich aan regels te houden en moet licenties hebben voor het verstrekken van paracetamol. Officieel mag paracetamol alleen verkocht worden door geregistreerde drogisterijen met een gediplomeerde drogist in dienst. Verder mag paracetamol alleen uitgedeelt worden door mensen die daartoe bevoegd zijn en dit zijn dus mensen met een opleiding in de verzorging met de aantekening dat zij medicamenten mogen uitdelen.

    Ik ben me bewust dat het in de praktijk niet altijd haalbaar is, maar zo zijn wel de wettelijke richtlijnen. Mocht er wat fout gaan bij de verstrekking van paracetamol en je bent er niet toe bevoegd heb je dus wel een probleem met verzekeringen en dat soort zaken….. ik zou het eerst maar een heel goed overwegen wat ik zou doen.. het blijft altijd je eigen beslissing, maar wettelijk gezien mag het niet en verzekeringstechnisch is het niet aan te raden.

    Wisten jullie trouwens dat bij overgevoeligheid van paracetamol een lage dosering zelfs al leverbeschadiging kan veroorzaken? Zal niet gauw gebeuren maar als het gebeurd ben je natuurlijk wel zuur.

    Voor meer vragen of opmerkingen mag je uiteraard altijd mailen! ppj81@chello.nl

    Groeten

    Peter

    Drogist en Kaderinstructeur

  • Herald

    kijk nog iemand die er verstand van heeft en niet zelf gaat zitten “dokteren” zoals, naar mij mening, te veel EHBO-ers doen.

    EHBO-er houd je aan je bijbel (het oranje kruis boekje) en daar komt het geven van paracetamol beslist niet in voor!!

    Groetjes

    Herald

  • peter

    Ik ben het helemaal met je eens Herald, alleen het oranje kruis boekje vergelijken met de “bijbel” gaat mij een beetje ver. Zoiezo al de vergelijking, en daarnaast kan ik er helaas niet altijd achter staan wat men in het oranje kruis boekje vermeld…. maar goed dat is natuurlijk niet aan ons!

    Het schijnt dat er “specialisten” achter het oranje kruis boekje zitten. En het boekje is wel je waarborg en verzekering.

  • jessica

    hallo, ik moet eerlijk zeggen dat ik het oranje kruisboekje ook als een “bijbel”

    niet in de echte praktijk als ik bijvoorbeeld bij een motorcross zit.

    ik ben zelf een lotus-slachtoffer en in de ehbolessen is het boekel mijn heilig en daar wijk ik absoluut niet van af. Anders moet ik eerlijk bekennen dat je kans loopt in ellenelang discussies verstrikt raakt.

    als er in de echte praktijk iets is wat ik niet zeker na ga ik eerst na of het verantwoord is volgens het oranje kruis boekej. IN groote lijne gebruik ik dus altijd dat boekje.

    het is de basis van mijn ehbo en dus ook mijn bijbel.

    groetje jessica

  • Petje Patrick

    Ik werk zelf in een mega-discotheek in Brabant, en daar leer ik heel wat wat de EHBO betreft. In principe is het zo dat je geen mens medicijnen verstrekt. Je weet niet of die persoon alcohol heeft genuttigt, of diegene ergens allergisch voor is, of noem maar op. Het beste is om geen medicijnen te geven, al is het maar een onschuldige paracetamol