Je beschrijving is opzich goed.
Als je hem gebruikt bijvoorbeeld gebruikt bij bodysplinting van de benen, dan ligt de knoop tussen de benen en rondom blijft de knoop vrij liggen.
Ik hem bij het spalken als volgt aan:
maak een halve knoop en trek deze stevig aan.
terwijl je slippen strak houdt, draai je de slippen in het horizontale vlak 90 graden, zodanig dat de slippen over elkaar kruisen. (de benen worden niet bewogen, omdat de kracht op de knoop in het horizontale vlak blijft en de knoop zelf niet verplaatst wordt)
terwijl je de slippen strak blijft houden, pak je de halve knoop met een hand stevig vast, zodat de spanning er op blijft staan terwijl je een hand loslaat. Dit is te doen, omdat de slippen al gedeeltelijk over elkaar heen geslagen zijn (de benen worden ook nu niet bewogen, omdat de knoop zelf niet verplaatst wordt)
Je kunt nu de losgelaten slip om de ander slip heen slaan. Je hebt nu als het ware twee halve knopen achterelkaar gelegd. Wat je daarmee bereikt is een knoop die niet meer verschuivend als er een kleine kracht op de slippen blijft staan. Pak daarbij de knoop weer zoveel mogelijk vast om de kans de knoop losser gaat zitten zo klein mogelijk te houden. (de benen worden nauwelijks bewogen, omdat de knoop zelf niet in het horizontale vlak verplaatst wordt en maar een kleine kracht in het verticale vlak)
Nu maak je de platte knoop af. houd de knoop ook nu weer zoveel mogelijk vast.
Tenslotte trek je de knoop in het horizontale vlak aan. (de benen worden ook nu niet bewogen, omdat de knoop zelf niet in het horizontale vlak verplaatst wordt)
Al met al is het een techniek die alleen door oefening, het mogelijk maakt om een een knoop aan te leggen zonder dat de knoop in verticale en/of horizontale richting verplaatst wordt.
Succes er mee