aed

  • alex fijten

    Hallo mensen;

    Wie weet of ik als ehbo-er de aed mag gaan gebruiken uiteraard met opleiding en of dit juridisch gezien mag!?

  • Maarten

    Ja hoor dat mag, mits je BLS beheerst en weet hoe hem te bedienen.

  • Piet

    Informeer maar eens heel goed bij de juiste instanties!!!!

  • Jan Stoffels

    Ga eens naar www.gr.nl (publicaties van de gezondheidsraad)

    kies hier publicaties: adviezen

    bijna aan het eind zie je het advies van de gezondheidsraad aan de minister betreffende het gebruik van de AED door “leken”. (publicatie dd 21 januari 2002)

    Ook een zeer leerzame rond het gebruik van de AED: www.MEDIZON.nl

    groeten

    Jan Stoffels

  • Maarten

    Piet,

    Is het niet handig om er bij te zeggen welke instanties je bedoeld ?

    Als Alex geweten had wie dat zijn, had hij vast daar de vraag neergelegd.

    Maarten

  • Ernie

    Zoals de inspectie volksgezondheid. Degene die ook de brandweer verboden heeft met dat ding te werken !!!!

    www.minvws.nl

  • Maarten

    Ik vond twee artikelen op die site. maar daarin vond ik niets dat wees op een dergelijk verbod. Het kan zijn dat het een ouder artikel is en daarom niet meer op de site staat. Ik houd mij aanbevolen als je mij dat artikel mailt.

  • Danny

    Hoi,

    De overheid heeft het gebruik niet afgekeurd , alleen het stelt de overheid zichzelf hardop de vraag of “eerste harthulp met een AED” in handen moet zijn van een brandweerorganisatie?

    Begrijp me goed, ik vind het de meest grootst mogelijke onzin dat dergelijke first responder / Medische Ondersteunig Brandweer diensten deze harthulp niet meer mogen verlenen, de ervaringen met dergelijke proeven in Gelderland-Midden zijn volgens mij zeer goed bevallen.

    Maar het gebruik van een AED is toegestaan aan iedereen die de BLS bekwaam is en bekwaam (dus kundig) genoeg is om een AED te bedienen.

    Gr. Danny

  • Danny

    Hallo,

    Hier onderstaand het artikel uit de Gelderlander waarin verduidelijking wordt geschept over het verbod op gebruik AED bij Brandweerkorpsen Gelderland-Midden.

    artikel:

    Procedures zitten het redden van levens in de weg

    Door JOOST ARIAANS

    Ambulances kunnen het oostelijk deel van de Betuwe vaak niet binnen een kwartier bereiken om spoedeisende hulp te verlenen. De brandweer is wel snel ter plekke, maar mag bij een harststilstand niet ingrijpen.

    Het leek een fantastisch plan.

    Als het de ambulance vanuit Arnhem of Elst niet lukt om binnen een kwartier in de dorpen Angeren, Haalderen, Gendt en Doornenburg te komen, laat dan de plaatselijke brandweer in geval van een hartstilstand vooruit snellen. Iedere seconde telt. Brandweerlieden met een medische opleiding kunnen met een speciaal apparaat - de defibrillator - het hart weer tot rust brengen en het slachtoffer overdragen aan het ambulancepersoneel dat een minuut of tien later arriveert.

    In februari presenteerde de gemeente de plannen; een paar maanden later stonden de brandweerlieden in de startblokken om mensenlevens te redden.

    Maar tot nu toe klonk het startschot niet.

    En ook dit jaar is het hoogst twijfelachtig of de inwoners van Doornenburg en omgeving het overleven, mochten ze onverhoopt een hartstilstand krijgen.

    De kennis is er, de apparatuur ook. Maar de toestemming van de inspecteur van de volksgezondheid ontbreekt.

    Die wil er gewoon niet aan omdat het hele idee volgens de wet niet uitgevoerd mag worden.

    Dat lijkt vreemd, op andere plaatsen is de defibrillator immers allang bij brandweerpersoneel in gebruik. Verschil is alleen dat die korpsen de inspecteur niet op de hoogte hebben gebracht dat ze het apparaat gingen gebruiken.

    Officieel mag het reanimatieapparaat - de automatische uitwendige defibrillator - volgens de wet uitsluitend door artsen bediend worden. Maar de Gezondheidsraad heeft voormalig minister Borst van Volksgezondheid allang geadviseerd die passage te schrappen.

    In afwachting van een wetswijziging wordt het apparaat, ook als het door leken gebruikt wordt, inmiddels gedoogd. Vandaar dat ook bedrijfshulpverleners ermee aan de slag mogen als de nood aan de man is. Het apparaat is zo veilig dat er eigenlijk niets mis mee kan gaan. Wat de inspecteur van de volksgezondheid betreft, gelden voor de brandweer andere spelregels. Medische hulpverlening is geen specifieke taak voor de brandweer. Het probleem van ambulances die te laat komen, moet door die hulpverleningstak zelf worden opgelost, wordt gemeend. Daar zijn de inwoners van Doornenburg en omgeving natuurlijk niet mee geholpen. Want wat gebeurt er als iemand uit het dorp een hartstilstand krijgt en er direct hulp nodig is?

    De ambulance rukt uit en komt te laat. De brandweer, die snel en doeltreffend kan optreden, wordt niet eens gewaarschuwd dat er iets aan de hand is. Volgens burgemeester Persoon van de gemeente Lingewaard heeft de inspecteur de ambulancedienst verboden de brandweer in te seinen.

    Vraag is dan wie er verantwoordelijk is voor het overlijden van de patiënt. Ambulancepersoneel dat te laat komt? De brandweer die op kan treden, maar niet weet dat er iets aan de hand is? De gemeente Lingewaard, die een plan bedacht dat niet uitgevoerd kon worden? Of de inspecteur van de volksgezondheid die - in de ogen van de Doornenburgers - procedures belangrijker vindt dan mensenlevens?

    In twee Brabantse gemeenten heeft het brandweerpersoneel al laten weten hun gespecialiseerde brandweermannen te blijven inzetten totdat het probleem van de aanrijtijden van de ambulances is opgelost. En wat doet Lingewaard? Dat zoekt naar ‘een tussenoplossing’ en naar ‘de grenzen van het toelaatbare’. Omdat de gemeente ook wel snapt dat inwoners het echt niet pikken als mensen sterven omdat regels te strikt nageleefd worden.

  • Maarten

    Ik stel me de uitleg van de inspecteur al voor:

    Mevrouw van harte gecondoleerd met het verlies van uw man. Hoe intens triest het ook is dat uw man pas na een half uur gedefibrilleerd werd, maar we zijn er nog niet van overtuigd dat het apparaat echt veilig te gebruiken is door leken en dat uw man kwam te overlijden doordat de bediener onervaren was. Daarom hebben we een werkgroep opgericht die de plenaire zitting van de vertegenwoordigingen van de betrokken organisaties gaat voorbereiden om zo de aanrijtijden van de ambulance in 2006 teruggebracht te hebben tot de wettelijke tijd van 15 minuten.