Voorwerp in de buik
Omdat het verwijderen van een voorwerp in de buik ernstige bijkomende trauma's kan verzoorzaken en omdat het mogelijk is dat het uiteinde van het voorwerp de bloeding stopt, wordt over het algemeen afgeraden om een voorwerp preklinisch te verwijderen. Een voorwerp dat in de buik is gedrongen, mag niet bewogen of verwijderd worden voor het zichtbaar is gemaakt door middel van rontgenfoto's.
Het voorwerp moet manueel of mechanisch ondersteund en geimmobiliseerd worden om te voorkomen dat het voorwerp tijdens transport nog verder beweegt. Als er rondom het voorwerp een bloeding ontstaat, moet deze gestelpt worden door met de vlakke hand druk uit te oefenen. Psychologisch ondersteunen van het slachtoffer is nodig, vooral als hij het voorwerp kan zien.
Evisceratie (deel van de darmen en/of buikinhoud dat naar buiten is getreden)
Probeer zichtbare buikinhoud niet terug te stoppen. Laat de inhoud liggen zoals u het aangetroffen hebt. De meeste buikorganen hebben een vochtige omgeving nodig. Als een stuk darm of buikinhoud uitdrogen, treedt celdood op. Daarom moe thet naar buiten gekomen buikinhoud bedekt worden met steriele gazen die bevochtigd zijn met een steriele zoutoplossing (NaCl 0,9%, infusievloeistof). Deze gazen moeten regelmatig opnieuw bevochtigd worden met een steriele zoutoplossing om uitdrogen te voorkomen. De vochtige doeken kunnen worden afgedekt met een grote droge doek om het slachtoffer warm te houden.
Uit: PHTLS, hfd 7 Trauma van de buik
Succes