hulp bij regionale rampen

  • Kitty

    Goedendag,

    Een vraagje.

    De ramp in Madrid heeft mij super aan het denken gezet (wie niet). Daar ik team-leider BHV+ ben, heb ik “mijn” mensen gepolst over hoe zij denken over hulp bij regionale rampen, b.v. Schiphol. Ik denk namelijk dat men dan elk paar handen goed kan gebruiken.

    Graag wil ik hierover informatie hebben. Wie kan mij hiermee helpen?

    Alvast vriendelijk bedankt.

    Kitty van Heijst

  • Jasper

    ik denk dat, wanneer je niet bent opgenomen in de hulpverleningsketen, je alleen maar in de weg loopt. Dat is wel gebleken tijdens ‘Enschede’, waar een paar honderd, overigens goedbedoelde, ehbo-ers voor niets zaten te wachten in een hal.

    Er zijn genoeg groepen hulverleners die worden ingeschakeld wanneer een ramp wordt opgeschaald: bv Geneeskundige Combinatie, Calamiteitenhospitaal, SIGMA, leger etc.

  • Kitty

    Dank je voor je antwoord. Met alle respect. Mijn gedachte kwam hierop door een oproep van 2 jaar geleden van “onze” EHBO-regio die juist graag een lijst met oproep-EHBOers wilde hebben, juist in geval dat! En nu kan ik natuurlijk weer niet vinden waar dat ook alweer was. Vandaar dat ik mijn vraag best wel gegrond vind.

    Met vriendelijke groet,

    Kitty

  • Jeannette

    Hallo Kitty,

    In nederland is het zo dat bij een dergelijke “ramp” de professionele hulpdiensten (ambulance en brandweer) direct aan de slag gaan en ook gaan “opschalen”. Dat betekend dat zij hun collega's in gaan zetten die wat verder weg zitten. Verder zal systeem van de SIGMA's gaan draaien (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) Zij zijn binnen een half uur ter plaatse en inzetbaar met veel materiaal.

    Daarnaast zijn er natuurlijk altijd de EHBO-ers / BHV-ers die toevallig ter plekke zijn. Het Rode Kruis zal ook met een “Opvang & verzorgingsgroep” uitrukken om mensen die niet/niet ernstig gewond zijn op te vangen.

    Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord

    groetjes, Jeannette

  • lotus88

    sorry hoor jasper maar als je echt te maken hebt met een ramp als ikn madrid dat je alle bruikbare handen die je aangeboden krijgt aanneemt ook al is het dan een ehbo-er of bhv-er.

    ook in enschede zijn er tientallen mensen actief geweest die alleen in bezit zijn van een ehbo diploma, al is het maar als helpende hand of een luisterend oor in de sportha/opvangruimte.

    tegen kitty wil ik zeggen neem eens contact op met het plaatselijk rode kruis misschien dat die je verder kan helpen.

    ook de gemeente moet een rampenplan hebben misschien kunnen die jou ook wat meer informatie verschaffen.

    groetejs en succes ermee jessica

  • Nils

    je kunt altijd eens kontakt op te nemen met het Bureau GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen). Bij de GGD of gemeente weten ze wel het adres of telefoonnummer van het GHOR-bureau bij jou in de buurt. Maar voor de duidelijkheid geef ik je hieronder een korte uitleg.

    Nederland is verdeeld in 25 GHOR-regio's. Namens de gemeenten in die regio coördineert het bureau GHOR tijdens een ramp de geneeskundige hulpverlening, bijvoorbeeld bij een vliegtuigongeval, een aardbeving, grote explosie of grootschalige ongevallen, uitbraak van besmettelijke ziekten of besmetting met bijv. radio-actieve materialen.

    GHOR werkt nauw samen met reguliere zorgaanbieders zoals o.a. ambulancediensten, GGD'en, ziekenhuizen, traumacentra, huisartsen, Rode Kruis en EHBO-verenigingen.

    In gevallen van een ramp zal er van alles geregeld worden: het regelen van hulpverleners, oproepen van ambulances, inrichting opvang- en verzorgingsplek voor gewonden. Tijdens zo'n incident maakt de GHOR gebruik van medische voorzieningen die in het dagelijkse leven ook voorhanden zijn, zoals ziekenhuizen, ambulancediensten, traumacentra, huisartsenposten, Rode Kruis, EHBO-verenigingen etc.

    De GHOR houdt zich ook bezig met preventie. Samen met andere partijen in de rampenbestrijding (politie, brandweer, gemeenten)probeert de GHOR de risico's op rampen en grote ongevallen zoveel mogelijk te beperken, onder meer door advies te geven over (geneeskundige)voorzorgingsmaatregelen bij grote evenementen.

    De GHOR is dus een samenwerkingsverband tussen de gemeenten in een regio. Elke gemeente heeft een rampenplan, dat wordt samen met de GHOR opgesteld. In dat rampenplan zijn ook alle hulpverlenende instanties genoemd (zoals de medische voorzieningen die in de vorige alinea zijn aangegeven). Indien jouw EHBO-vereniging daarin genoemd is, dan weet de leiding dat gegarandeerd.

    Staat jouw vereniging daar niet in genoemd, dan hoef je in een geval van een ramp ook niet naar de rampplek te gaan, want dan loop je dus in de weg. Een vorige schrijver haalde als voorbeeld de vuurwerkramp in Enschede aan. Behalve een hoop EHBO-ers waren ook tal van ambulances uit het hele land naar de rampplek gegaan. Uiteindelijk hebben al die ambulances in een rij staan wachten en er zijn zelfs ambulances bijgeweest die helemaal niemand vervoerd hebben!

    Dit alles moet je natuurlijk niet ervan weerhouden om je hulp aan te bieden als in je directe omgeving een ongeval of iets dergelijks gebeurt, want daar ben je tenslotte EHBO-er voor. Maar grootschalige rampen, nee, ik denk inderdaad dat je in de weg zal lopen, ook al zal voor menigeen het gevoel zijn dat er altijd gewonden zijn die te lang op verzorging liggen te wachten. Als er te weinig hulpverleners ter plekke zullen zijn, zal de GHOR gegarandeerd gaan opschalen en naburige regio's inschakelen.

  • Nils

    Kijk eens op http://www.rgf.nl/ ddar vind je meer info over GHOR.

  • Gerritjan

    Kitty,

    In welke regio woon je?

    Je zou namelijk daar lid kunnen worden van het rode kruis en zo meteen van het sigma team.

    http://rodekruis.startpagina.nl/

    kijk even bij je in de buurt.

    goeie mensen zijn altijd welkom

  • jasper

    Daar ik team-leider BHV+ ben, heb ik “mijn” mensen gepolst over hoe zij denken over hulp bij regionale rampen, b.v. Schiphol. Ik denk namelijk dat men dan elk paar handen goed kan gebruiken.

    Jessica, bovenstaand stukje komt uit de vraag van Kitty,

    Wanneer jij als buitenstaander naar Schiphol gaat en daar de weg niet kent kun je mijns inziens beter niet gaan omdat je alleen maar in de weg loopt. een toevallig aanwezige ehbo-er zal inderdaad in de eerste minuten goed werk kunnen verrichten, maar is na opschaling vaak overbodig. Hoe graag je ook zou willen, ik denk dat je niet, samen met vele ramptoeristen die er ongetwijfeld zullen komen, ook nog eens de weg op moet gaan als ehbo-er.

  • Kitty

    Beste mensen, vriendelijk bedankt voor al jullie antwoorden. Met jullie tips kan ik aan de slag.

    Nogmaals bedankt voor de hulp en vriendelijke groeten,

    Kitty van Heijst