je kunt altijd eens kontakt op te nemen met het Bureau GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen). Bij de GGD of gemeente weten ze wel het adres of telefoonnummer van het GHOR-bureau bij jou in de buurt. Maar voor de duidelijkheid geef ik je hieronder een korte uitleg.
Nederland is verdeeld in 25 GHOR-regio's. Namens de gemeenten in die regio coördineert het bureau GHOR tijdens een ramp de geneeskundige hulpverlening, bijvoorbeeld bij een vliegtuigongeval, een aardbeving, grote explosie of grootschalige ongevallen, uitbraak van besmettelijke ziekten of besmetting met bijv. radio-actieve materialen.
GHOR werkt nauw samen met reguliere zorgaanbieders zoals o.a. ambulancediensten, GGD'en, ziekenhuizen, traumacentra, huisartsen, Rode Kruis en EHBO-verenigingen.
In gevallen van een ramp zal er van alles geregeld worden: het regelen van hulpverleners, oproepen van ambulances, inrichting opvang- en verzorgingsplek voor gewonden. Tijdens zo'n incident maakt de GHOR gebruik van medische voorzieningen die in het dagelijkse leven ook voorhanden zijn, zoals ziekenhuizen, ambulancediensten, traumacentra, huisartsenposten, Rode Kruis, EHBO-verenigingen etc.
De GHOR houdt zich ook bezig met preventie. Samen met andere partijen in de rampenbestrijding (politie, brandweer, gemeenten)probeert de GHOR de risico's op rampen en grote ongevallen zoveel mogelijk te beperken, onder meer door advies te geven over (geneeskundige)voorzorgingsmaatregelen bij grote evenementen.
De GHOR is dus een samenwerkingsverband tussen de gemeenten in een regio. Elke gemeente heeft een rampenplan, dat wordt samen met de GHOR opgesteld. In dat rampenplan zijn ook alle hulpverlenende instanties genoemd (zoals de medische voorzieningen die in de vorige alinea zijn aangegeven). Indien jouw EHBO-vereniging daarin genoemd is, dan weet de leiding dat gegarandeerd.
Staat jouw vereniging daar niet in genoemd, dan hoef je in een geval van een ramp ook niet naar de rampplek te gaan, want dan loop je dus in de weg. Een vorige schrijver haalde als voorbeeld de vuurwerkramp in Enschede aan. Behalve een hoop EHBO-ers waren ook tal van ambulances uit het hele land naar de rampplek gegaan. Uiteindelijk hebben al die ambulances in een rij staan wachten en er zijn zelfs ambulances bijgeweest die helemaal niemand vervoerd hebben!
Dit alles moet je natuurlijk niet ervan weerhouden om je hulp aan te bieden als in je directe omgeving een ongeval of iets dergelijks gebeurt, want daar ben je tenslotte EHBO-er voor. Maar grootschalige rampen, nee, ik denk inderdaad dat je in de weg zal lopen, ook al zal voor menigeen het gevoel zijn dat er altijd gewonden zijn die te lang op verzorging liggen te wachten. Als er te weinig hulpverleners ter plekke zullen zijn, zal de GHOR gegarandeerd gaan opschalen en naburige regio's inschakelen.