hoe verder na reanimatie

  • sophie

    Afgelopen vrijdag heeft een vriendin van mij een vriend moeten reanimeren . Ze heeft het hier erg moeilijk mee . Vooral omdat ze in het ziekenhuis gehoord heeft dat hij echt een acute hartstilstand heeft gehad . De beelden kan ze niet uit der hoofd krijgen en ik probeer er voor haar te zijn maar dit id niet voldoende . Slachtofferhulp verwijst haar door naar maatschappelijk werk en deze verwijzen haar weer door naar een psycholoog die ze in het verleden gehad heeft . Het probleem is nu dat ze absoluut geen geld heeft om de psycholoog te betalen .

    Mijn vraag is nu : Zijn er nog meer instanties die hulp kunnen bieden . Of zijn er andere mogelijkheden voor haar .

    een wanhopige vriendin

  • Arie

    Op www.slachtofferhulp.nl kan je lezen dat Slachtofferhulp er ook is voor mensen die ergens getuige van waren of anderszins ergens bij betrokken waren.

    Laat jouw vriendin eens op die site kijken en contact met ze opnemen. Ze zullen haar vraag best vaker hebben moeten beantwoorden! :)

  • Pleeg

    kijk ook eens op www.intensievezorg.nl staat ook een aantal zaken beschreven rondom reanimatie en de periode dáárna.

  • Sleutel

    Pleeg,

    als ze een 1 van jullie vraagt bij de ambulance?

  • Pleeg

    Sleutel ik begrijp je vraag niet…. maak er even een logische zin van!

  • onbetwist rean. specialist

    even kort en krachtig het doel van BLS en de werking van de AED.

    BLS: hartmassage en mond-op-mond/kap beademing. Kunstmatig in stand houden van de circulatie en ventilatie. Doel: voorkomen van hersendood en shock van alle inwendige organen. Bij ventrikelfib. wordt door BLS V.F. in stand gehouden zodat er geen asystolie op treed. Asystolie erg slechte prognose. Dus van BLS komt een slachtoffer niet bij

    V.F. alleen op te heffen door te defibrilleren dit kan o.a. met een AED, hoe sneller hoe beter, elke minuut vertraging zorgt voor 10% minder overlevings kansen.

    Door defibrilatie kan een hartstilstand (V.F.) opgeheven worden.

    Bij een reanimatie altijd BLS toepassen totdat de defibrillator aanwzig is.

    Dus zowel de BLS en de AED zijn beide erg belangrijk bij een reanimatie.

    Ik las ook ergens over boezem/atrium fibrilleren dit is een heel ander verhaal, deze ritme stoornissen geven geen hartstilstand !!

  • EHBO en LOTUS forum

    Voor de duidelijkheid over de overlevingskansen van bls in samenwerking met de aed zou je kunnen kijken op http://www.ehboforum.nl/index.php?topic=410.0#bot waar een zeer duidelijke grafiek hierover staat.

    mvg, Johan.

  • onbetwist rean specialist

    beste Johan,

    Ik zou maar niet te veel lezen op de jouw aangegeven site, grotere onzin en onwaarheden als op deze site heb ik nog nooit gelezen. ( behalve vroeger in een sprookjes boek) Vervolg maar lezen op de site van de NNR(ned. rean. raad)

    www.reanimatie raad .nl

    groetjes vean de onbettwist reanimatie specialist.

  • Intensive Care Pleeg

    Okay hier een aantal feiten voor de “onbetwiste reaspecialist”:

    Ook een niet/slecht behandelde AF kan leiden tot grote problemen waardoor er een Asystolie/VF optreedt, dus erg kort door de bocht dat dit geen problemen kan geven. Dit kan namelijk stolsels geven die vervolgens de kransslagaderen ingeschoten worden en daar een totale afsluiting geven van het vaatsysteem. Gevolg groot voorwand/onderwand infarct en daarna VF of asystolie.

    Ook door adequate BLS kán een VF zich herstellen, immers geef je met massages ook een minimaal aantal Joules waardoor soms het ritme zich herstelt.

    Ook de prognose van een VF (indien niet direct gebruik van AED bij collaps!) is zéér slecht, zeker als deze een aantal minuten heeft bestaan. Dan kan je overlevingskansen over dezelfde boeg gooien als bij een asystolie. De eventuele bloeddruk bij een VF is zo minimaal dat het brein en overige organen grote schade oplopen.

    Ik vind je verhaal voor een onbetwiste reanimatie specialist erg zwart/wit, waardoor je de doelgroep van deze site een verkeerd beeld geeft over uitkomsten en oorzaken van reanimaties

  • onbetwist rean specialist

    beste IC pleeg,

    Hou jij je maar bij de IC ziekte beelden, van cardiologie heb je niet veel kaas gegeten. Maak mensen met AF maar niet bang dat AF overgaat in VF.

    Meestal geeft sintrom voldoende bescherming tegen trombus vorming, is er geen anti stolling dan zie je wel problemen als CVA's, maar in 20 jaar cardiologie ervaring zag ik nog nooit een myocard infarct t.g.v. A.F.

    Trouwens een klein percetage myocard infarcten geeft maar V.F.

    Verder: VF IS NOOIT MAAR DAN OOK NOOIT OP TE HEFFEN DOOR BLS, MAAR ALLEEN MAAR DOOR DEFIBRILlEREN.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Elke minuut vertraging van de defibrillatie geeft een afname van overleving van 10%

    Bij ons is iedereen met vf trouwens gecollabeerd, en bij VF is er geen enkele output en dus ook geen RR

    Dus liever wat zwart/wit dan allerlei halve waarheden of onjuistheden vertellen, daar heeft niemand wat aan.

    Vriendelijke groet de onbetwist rean. specialist