Reanimatie

  • 904

    Mogen wij stoppen als EHBO'er bij een reanimatie, als ons duidelijk gemaakt wordt

    dat de persoon niet gereanimeerd wil worden? Familie kan ons een niet reanimeerpas onder de neus drukken. Ik meen dat ik in de EHBO-opleiding eens gehoord heb dat we daar als EHBO'ers niet naar moeten kijken.

    Reachties?????

    Groet

  • Willem

    Als u te maken krijgt met een niet-reanimeren verklaring, is dat GEEN aanleiding om te stoppen.

    Is de verklaring actueel, is het gewijzigd, is het nog van toepassing ??????????

    Is het stoppen een wens van de nabestaanden ??????

    Het ambulance personeel zal na aankomst het volgende doen :

    - Overnemen van beademen

    - Gereedmaken/zetten en gebruiken van medicijnen en defibrillatie apparatuur.

    U gaat door met het reanimeren totdat de ambulanceverpleegkundige u anders zegt.

    De beslissing om te stoppen ligt NOOIT bij u, maar wordt voor genomen door de professionele hulp, de ambulance verplegkundige of de behandelend artsen in het ziekenhuis !

    Als u alleen bent en totaal uitgeput is het een ander verhaal !

    Willem

  • 904

    Willem bedankt, ik weet dit, maar als ik nu heel zwart wit ga doen. Ze drukken je een GELDIGE pas onder de neus. Ben je dan als EHBO'ers verplicht om door te gaan, of MOET je stoppen.

    Groet

  • M

    Gewoon stoppen, anders slaat de familie je wel van hun vader af.

    Misschien moet je je als EHBO-er niet zo opdringen

  • Willem

    Er moet onderscheid gemaakt worden tussen een (reanimatie)situatie inhuis en buitenshuis.

    Familieleden in de thuissituatie weten of zij wel niet moeten reanimeren, volgens de wens van het slachtoffer.

    Buitenshuis ligt dat anders. Je kan en mag een eerste hulpverlening (reanimeren) NOOIT hinderen of onmogelijk maken. Dit is zelfs strafbaar.

    Op straat kan je nooit direct verifieren of je wel of niet mag reanimeren volgens de wil van het slachtoffer, ondanks hinderen van familie en het zwaaien van wat voor soort kaartje, brief of medaillon dan ook.

    Beoordeling wordt altijd door de professionele hulpverlening gedaan en de beslissing wel of niet reanimeren ligt NOOIT bij de eerstehulpverlener.

    Kies in gevaarlijke, bedreigende en escalerende situaties altijd voor je eigen veiligheid, neem afstand en meldt de situatie cq bedreiging aan de politie.

    Willem

  • Kapitein

    Even wat feiten:

    Niet reanimeren

    Wat is een niet-reanimerenpas?

    Als u niet gereanimeerd wilt worden moeten artsen en reddingwerkers dit op tijd weten. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft daarvoor een klein niet-reanimerenpasje ontwikkeld ter grootte van een bankpas. Deze pas is een op zichzelf staande verklaring, voorzien van pasfoto, handtekening, naam en geboortedatum en hiermee volledig rechtsgeldig. U kunt de pas bestellen bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

    Er bestaat ook een niet-reanimeerpenning, die u kunt dragen om er zeker van te zijn dat uw wens op tijd bekend is bij de hulpverleners. De penning verwijst naar de niet-reanimeerverklaring. U moet de verklaring zelf dan toch nog altijd bij u dragen op een snel vindbare plaats. De penning zorgt er alleen voor dat hulpverleners weten dat u een verklaring bij u draagt. Zij zullen de verklaring dan bij u zoeken. Kunnen zij de verklaring niet vinden, dan zijn ze verplicht u toch te reanimeren.

    Een wilsverklaring ligt veel complexer. dit is een overeenkomst tussen arts en pat. en ligt qua wetgeving veel gevoeliger! Deze verklaring zegt alleen iets over euthanasie, en niet specifiek over NTBR beleid.

    Alleen indien er een ondertekende artsen verklaring aanwezig is die zegt dat de reanimatie/behandeling gestaakt mag worden, een geldige NR pas (volgens landelijke richtlijnen), of er is telefonisch contact met zh/behandelaar die bevestigd dat pat dit aangegeven heeft en het in de medische status genoteerd staat, alléén dán mag wettelijk gezien de ambulance de behandeling staken/niet uitvoeren. Zie LPA 5.1.10

    Dit wordt voor EHBO'ers een beetje lastiger, gewoon BLS'en en op de ambu wachten. Die volgen hun protocol en komen vanzelf op dit punt uit. Ik zou hier als “leek”niet mijn vingers aan branden.

  • Willem

    Als eerstehulpverlener kan en mag je je slachtoffer niet eerst fouillleren en zoeken naar pasje.

    Verloren tijd !!!!!!!!!!!

    Brand je hieraan inderdaad niet.

    Willem

  • albert

    gewoon gaan reanimeren, indien je niet reanimeerd en je kunt het wel ben je strafbaar omdat je moet ten alle tijde naar vermogen hulpbieden aan een medemens, dit wel zonder je zelf ingevaar te brengen

  • Joey

    Ik vindt dat je je moet houden aan de NTBR (not to be reanimed) beleid van deze patient,

    je moet ten alle tijden starten met de reanimatie maar wanneer de familie er mee aan komt zetten vind ik dat je de reanimatie moet staken!

    Hoe zou u het vinden als u een NTBR beleid hebt en onddanks dat ze u toch gaan reanimeren?

    Ik denk dat we in deze dilemma ook proffesioneel moet zijn door te zeggen ik staak mijn reanimatie want dat wilt deze patient helemaal niet en dat respecteren wij toch?

    En onddanks deze keus van deze patient zal er altijd tegenwoord zijn van de des betreffende hulpverlener en ook terecht, vanuit zijn positie gezien!

    Wat vinden jullie hier van?

    Vriendelijke Groeten

    Joey, Verzorgende IG

  • Jac Ros

    Bij twijfel altijd reanimeren. Het protocol waarmee ambulancepersoneel werkt is volstrekt duidelijk: bij twijfel reanimeren, anders, daar waar het protocol dat toestaat, niet starten of stoppen!

    112 bellen (acute noodsituatie) en de beslissing overlaten aan gespecialiseerd personeel. Als er een arts aanwezig is heeft die natuurlijk de beslissingsbevoegdheid.

    Groeten

    Jac

    Ambulanceverpleegkundige