hartaanval overleven

  • prikkertje

    kreeg vandaag een ppp van iemand toegestuurd waarin stond dat je een dreigend hartaanval kon uitstellen door herhaaldelijkte hoesten en diep te ademen. de achterliggende gedachte is dat de ademhaling zuurstof in het lichaam brengt en de hoest druk op het hart brengt waardoor het toch het bloed rond pompt. het lijkt mij onzin maar ik kan het mis hebben.

  • joost

    Dit werkt alleen als iemand een bepaalde ritmestoornis krijgt en dat dan door het hoesten er een prikkel opgewekt word om het hart terug te brengen in zijn eigen ritme kun je alleen laten doen als je deskundig bent (arts Verpleegkundige)

  • ehbo-er

    Dit klopt, maar het is niet langvol te houden.

    Met de borstcompressies krijg je afwisselend overdruk onderdruk in de borstkas, waardoor het bloed gaat rondstromen. Hoesten veroorzaakt ook dergelijke drukverschillen in de borstkas. Je houdt het alleen niet lang vol.

  • M

    best prikkertje,

    idd grote onzin. Een hartaanval wat versta jij daar onder? een infarct of een stilstand?

  • Erwin

    Beste mensen,

    Hoesten heeft alleen zin bij een ritmestoornis en dan met name een te traag ritme waardoor iemand bijna buiten bewustzijn raakt. Door het hoesten kun je het hart prikkelen om sneller te kloppen en zo voorkomen dat het slachtoffer echt buiten bewustzijn raakt. Zo'n ritmestoornis kan voorkomen bij een hartaanval maar dat hoeft niet perse. Echter om het slachtoffer te laten hoesten moet je zien dat het hartritme te traag wordt en het slachtoffer moet dus aan een bewakingsmonitor liggen. Voor een eerste hulpverlener is dit dus vrijwel onmogelijk. Je moet ook verschillende ritme's kunnen herkennen. Laten hoesten bij een hartaanval zonder dat je meer weet heeft dus geen zin.

    Hoop dat dit nu duidelijker is.

    Groeten Erwin

  • M

    Beste erwin, je moet hier geen onzin vertellen.

    Het hoesten wordt gebruikt bij een SVTC, Supra ventriculaire tachycardie. Dus een te snel ritme. Het hoewsten wordt in de ambulancewereld als persen uitgelgd … de valsalva methode.

    Erwin, Jammer dat jij hier leugens en grote onzin verteld, maar ja dat is met de meeste EH-ers hier.

    http://www.easy-site.nl/Ambulanceplein_C01/UploadData/images/2/406/Landelijk%20Protocol%20Ambulancezorg_bestanden/Landelijk%20Protocol%20Ambulancezorg_kaders.htm

    Let op alleen door ambulance en artsen te gebruiken.

    Zorgen jullie maar dat je de verbandleer goed onder de knie krijgt

  • M

    protocol 13.4

  • Niels

    He M.

    over Valsalva vindt ik het volgende:

    De Valsalva methode

    Het Valsalva manoeuvre is waarschijnlijk het meest toegepast. Je doet deze techniek door je mond en neus te sluiten, terwijl je lucht uitblaast. Hierdoor stijgt de druk in je neus- en keelholte. Hierbij worden de spiertjes die ervoor zorgen dat de buisjes van Eustachius openen, niet geactiveerd. Het is door de drukverhoging dat de Eustachiusbuizen openen. De lucht wordt door deze tuba’s geperst en komt in je middenoor terecht.

    Dat is toch weer echt iets anders dan hoesten, de LPA heeft het ook over persen, staat dit gelijk aan de hoest reflex?

    /Niels

  • Kapitein

    “Erwin, Jammer dat jij hier leugens en grote onzin verteld, maar ja dat is met de meeste EH-ers hier.” Aldus: M.

    Gut, gut…wat voelt de grote ambulancebroeder zich weer geweldig.

    Weleens van opbouwende kritieken gehoord…en NIET alles en iedereen over één kam scheren??? Moeilijk he!

  • Kapitein

    Hi erwin,

    Je betoog klopte idd niet helemaal. Qua indicatiestelling zat je er even naast.

    Hieronder een artikeltje wat het verder toelicht:

    De Valsalva-manoeuvre

    De Valsalva-manoeuvre is de poging lucht uit het lichaam te persen terwijl men de adem inhoudt. Iedereen past deze “manoeuvre” regelmatig toe, bijvoorbeeld bij obstipatie (verstopping) of het tillen van zware voorwerpen.

    De Valsalva-manoeuvre kan ook onderdeel zijn van een diagnostisch onderzoek. In dat geval wordt de patiënt gevraagd de neus met duim en wijsvinger dicht te knijpen en met gesloten mond te blazen.

    Tijdens de Valsalva-manoeuvre vinden veranderingen plaats in de hartslag en de bloeddruk. Deze worden tijdens en na de manoeuvre gemeten en met elkaar vergeleken. Aan de hand van de metingen kan worden beoordeeld of de mechanismen die de hartslag en bloeddruk reguleren, naar behoren functioneren.

    Daarnaast is de Valsalva-manoeuvre een behandelmethode die wordt toegepast om supraventriculaire tachycardie, een bepaalde hartritmestoornis, te corrigeren. Door het “persen” kan in een aantal gevallen een te snel hartritme omlaag gebracht worden.

    Met vriendelijke groet…..

    Kpt.