Militaire assistentie voor hulpdiensten en medische voorlichting aan burgers

  • Nama

    Militaire assistentie voor hulpdiensten en medische voorlichting aan burgers

    Handhaaf alle eerste hulpposten en beman ze deels met militair medisch personeel.

    Zet militaire ambulances civiel in. Dat is goede oefening en bespaart geld. En daarin kunnen infanteristen met pistool meerijden in uitgaansgebieden voor beveiliging van het medisch personeel.

    Geef leuke EHBO-cursussen via tv en radio.

    Stationeer ambulances ook bij politiebureaus, ziekenhuizen, kazernes en brandweerkazernes, want dan zijn ze beter verspreid en sneller ter plaatse dan nu.

    Laat ambulance-personeel tijdens wachttijden intensief cursussen volgen via buitenlandse webvideo's + webfora. Nu vullen ze wachttijden meestal met hobby's die geen relatie hebben met hun werk.

    Als burgers veel meer kennis zouden krijgen over EHBO en verpleging, worden ambulances veel minder vaak onnodig opgeroepen. Daardoor zijn flinke besparingen mogelijk op ambulancevervoer.

    Het is goedkoop om alle burgers een gratis EHBO-cursus aan te bieden. Dat kan via radio, tv, digitale games, webvideo's, wiki's, webportalen, mobile apps, videoconferenties en webfora, waar experts gratis vragen beantwoorden. En er zijn nog veel meer manieren om ICT te gebruiken voor onderwijs en voorlichting op het gebied van EHBO.

    Geef die voorlichting ook op gebied van verkeersveiligheid, preventie van ongevallen (in huis en op het werk) en ziektepreventie.

  • Johan

    Wat een onzin.

    Volgens mij is meneer van Dam weer eens bezig onder een andere naam

  • piet

    Ik begrijp de frustratie van Nama wel.

    De huidige structuur van de georganiseerde hulpverlening van de OOV diensten is eigenlijk gebaseerd op de dagelijkse beslommeringen en grotere incidenten en niet op echte rampen.

    Bij echte rampen schieten we schromelijk te kort door allerlei onduidelijke structuren en gebrek aan materieel en mensen.

    Bij een ECHTE ramp blijkt steeds weer dat ons huidige systemen en werkmethodieken schromelijk te kort schieten.

    We leren verschrikkelijk veel van onze eigen “echte” rampen (zijn eigenlijk slechts grote incidenten in vergelijk met het buitenland) maar we doen daar concreet (bijna) niets mee.

    Vele (onderzoeks)commissies ten spijt, de waarschuwingen van “anders denkenden” experts worden doodleuk aan de kant geschoven door budgettaire redenen en ambtelijke onwil.

    Deugdelijk investeren in een echt functionerende rampenbestrijdingsorganisatie is een kwestie van willen, durven en mentaliteitsverandering door afstand te doen van allerlei vormen van eilandjescultuur.

    De inzet van militairen voor civiele taken in normale (niet-rampen) omstandigheden is nooit een optie geweest. Jammer, al was het alleen maar om broodnodige ervaring op te doen in de medische sector en andere OOV taken.

    Het is jammer genoeg not-done om in ons kikkerlandje te praten over echte vernieuwingen van organisatie structuren in de rampenbestrijding met een duidelijke eenduidige commando structuur.

  • Nama

    @ piet

    Ik ben het helemaal met je eens. Als er een ramp ontstaat, met meer dan honderd slachtoffers, functioneert de Nederlandse hulpverlening niet meer doelmatig. Zelfs de rampenwebsite werkt dan niet. Dat geldt ook bij massale plunderingen, zoals in Londen. Laat staan als er duizenden doden zouden vallen, door een massale overstroming, chemische ramp of kernramp, enz. Of door een terroristische aanslag met massavernietigingswapens.

    Organiseer een militaire rampendienst naar voorbeeld van de voormalige BB, in Europees verband met een vestiging en hulpvoertuigen bij elke stad. Dat kost niets extra, want militairen moeten toch oefenen.

    Bij een dreigende ramp met meer dan 100 slachtoffers, moet die rampenorganisatie direct tijdelijk het bestuur van het rampgebied overnemen met gewapende militairen. De meeste burgemeesters en ministers zijn namelijk geen expert op het gebied van rampen en hebben te weinig ervaring met crisismanagement.

  • ziggy-stardust

    militaire ambulances zijn niet civiel inzetbaar, omdat militaire ambulances uitgerust zijn voor één doelgroep, namelijk jonge mannen “en vrouwen” tussen de 18 en 55, met voornamelijk trauma letsel. en zo wordt het personeel ook opgeleid, dus een militaire ambulance is niet uitgerust voor het behandelen van kinderen, baby's, zwangeren, bevalingen, ouderen (65+), psygiatrische patienten, hart-patienten. dus, een militaire ambulance kan onmogelijk ingezet worden voor civile doeleinden. ze kunnen bijvoorbeeld geen 12-afleidingen ecg maken, ze hebben geen medicatie voor bijv. een infarct, of een fluxus. dit is dus een onmogelijk idee

  • Nama

    ziggy-stardust Schreef:

    ——————————————————-

    > militaire ambulances zijn niet civiel inzetbaar,

    > omdat militaire ambulances uitgerust zijn voor

    > één doelgroep, namelijk jonge mannen "en

    > vrouwen" tussen de 18 en 55, met voornamelijk

    > trauma letsel. en zo wordt het personeel ook

    > opgeleid, dus een militaire ambulance is niet

    > uitgerust voor het behandelen van kinderen,

    > baby's, zwangeren, bevalingen, ouderen (65+),

    > psygiatrische patienten, hart-patienten. dus, een

    > militaire ambulance kan onmogelijk ingezet worden

    > voor civile doeleinden. ze kunnen bijvoorbeeld

    > geen 12-afleidingen ecg maken, ze hebben geen

    > medicatie voor bijv. een infarct, of een fluxus.

    > dit is dus een onmogelijk idee

    Militaire ambulance die ook worden ingezet voor civiele taken, kunnen deels worden aangepast, evenals de opleiding van het personeel daarvan. En militaire ambulances kunnen selectief worden ingezet voor meldingen, waarvoor ze wél geschikt zijn, bijvoorbeeld een jonge motorrijder, die een verkeersongeluk heeft gehad.

    Ook kunnen militaire ambulances bij grote verkeersongelukken samenwerken met civiele ambulances. Of bijvoorbeeld bij een treinramp. En ze kunnen uit voorzorg als extra aanwezig zijn bij grote branden, vliegvelden, uitgaansavonden, grote treinstations en pretparken. En op evenementen, zoals koninginnedag, oudejaarsavond, demonstraties, rellen, grote voetbalwedstrijden, grote dansfeesten, enz.

    Ook kunnen militaire ambulances worden gestationeerd in afgelegen dorpen op het platteland, zodat ze alvast kunnen helpen, in afwachting van een civiele ambulance. Want nu zijn de aanrijtijden voor civiele ambulances daar vaak veel te lang, vooral als er toevallig veel meldingen zijn op een bepaald moment.

    Verder zijn militaire ambulances door hun terrein-eigenschappen bijzonder geschikt om hulp te bieden in bossen en duinen en op stranden.

  • piet

    De onderbouwing dat militaire medische assistentie ondergeschikt zou zijn is slechts ten dele waar.

    In tijden van nood en veel slachtoffers heb je juist de expertise nodig van militairen die zijn getraind in trauma letsels. Militairen kunnen een groot deel van deze letsels NAAST de civiele ambulancezorg best wel SAMEN aan.

    Vergeet niet het enorme protentieel aan materaal en militairen welke voor geneeskundige hulp kan worden ingezet.

  • Nama

    piet Schreef:

    ——————————————————-

    > De onderbouwing dat militaire medische assistentie

    > ondergeschikt zou zijn is slechts ten dele waar.

    > In tijden van nood en veel slachtoffers heb je

    > juist de expertise nodig van militairen die zijn

    > getraind in trauma letsels. Militairen kunnen een

    > groot deel van deze letsels NAAST de civiele

    > ambulancezorg best wel SAMEN aan.

    > Vergeet niet het enorme protentieel aan materaal

    > en militairen welke voor geneeskundige hulp kan

    > worden ingezet.

    Inderdaad, en in veel gevallen is taxivervoer niet goed mogelijk, terwijl een ambulance niet echt nodig is. Bijvoorbeeld bij een patiënt die stomdronken is, wat bebloed en soms in de broek plast of soms braakt. Een militaire Landrover met een militair met een medische training is voor zulke gevallen een goede oplossing. En dat zou de ambulancezorg en politie verlichten en voorkomt dat dat soort personen een gevaar zijn voor zichzelf of anderen.