Ned. Reanimatie Raad

  • Robert

    Er zijn vele aanbieders op de markt voor reanimatietrainingen. De trainingen verschillen nauwelijks, behalve dat enkele schermen met de NRR. Kan iemand mij vertellen wat de meerwaarde voor de docent dan wel voor de cursist is?

    Groet Robert

  • Marcel

    Hoi Robert,

    Je dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden om les te mogen geven. Je hebt het Nikita, nibhv first aid of de NRR. Iedereen doet het zo op ieders manier. Alleen zijn er bedrijven die een gevraagd NRR instructeur willen. Dan geef je les conform hun handelen. Uiteraard doet iedere instructeur er een eigen sausje op maar de basis blijft hetzelfde. Het is maar net wat de klant wil. En de Nederlandse Reanimatie Raad heeft toch een beetje de wetenschap etc achter zich. Geeft je als instructeur wel meerwaarde en opdrachten.

    Marcel

  • Robert

    Dank voor je reactie Marcel.

    Ik twijfel alleen wel over het stukje “ wetenschap”. Trainingen BLS/AED hebben dezelfde wetenschappelijke basis. Verzameld door o.a. het ARREST.

    Verder is me duidelijk dat het kwestie van keuze is.

  • Pieter Stastok

    Vrijwel alle aanbieders van reanimatie trainingen in Nederland hanteren de richtlijnen van de NRR. Een goede start om eenduidigheid te bevorderen maar niet zaligmakend.

    De NRR richtlijnen zijn gebaseerd op die van de Europese Reanimatie Raad (ERC), welke richtlijnen weer zijn gebaseerd op de ILCOR, de internationale reanimatie raad.

    De reanimatie opleidingen in Nederland (al dan wel of niet geintegreerd in een BHV of EHBO cursus) worden vrijwel altijd volgens de NRR (of ERC) richtlijnen verzorgd, hoewel in de praktijk er altijd enige eigenwijze medisch geschoolden zijn die denken hieraan te voldoen of doen voorkomen, maar dat niet zijn door gebrek aan bijscholing, naar eigen inzichten hanteren of door een zelf aangemeten en gemeende status “iets” doen. Er zijn dus enkele vrijbuitende NRR/ERC instructeurs op de markt die zelfs van een eenvoudige BLS cursus regelrecht een zooitje kunnen maken en kwalitatief dramatisch werk afleveren en cursisten overbelasten met niet-relevante informatie. Van een simpele voorgekauwde basis cursus naar iets moeilijks en veelal onbegrijpelijk. Met name uit de medische hoek wordt er tegen het verwachtingspatroon in een zooitje van gemaakt.

    Dit is tevens het grootste probleem waar de NRR zich druk over maakt, de kwaliteit van haar instructeurs en daarmee de cursisten.

    Er zijn diverse BLS/EHBO certificeerders in Nederland actief welke de richtlijnen van de NRR of ERC hanteren maar geen gebruik maken van de certificeringen van de ERC. Een cursus krijgen door een NRR/ERC reanimatie instructeur is slechts een pril begin van enige kwaliteit waarin een bepaalde standaard is omschreven hoe cursisten op te leiden. BLS handelt immers om eenvoudige vaardigheden welke bij de cursisten in worden gestampt en relatief laagdrempelig zijn. Voor dit laag niveau van instrueren hoeft men niet perse een medische achtergrond te bezitten.

    Het schermen met de NRR en/of het onder de vlag van de NRR/ERC reanimatie cursussen verzorgen biedt dus opzich geen meerwaarde op het vlak van kwaliteit en voor het niveau, voor zowel instructeur als currsist. Het is bovendien een mythe dat alleen NRR/ERC instructeurs BLS opleidingen mogen verzorgen. Veelal wordt dit zo gecommuniceerd omdat dat wellicht interressant en gewichtig klinkt en een bepaalde status zou aangeven, maar er is geen enkele wet en regelgeving welke bepaald dat men gebruik dient te maken van NRR/ERC instructeurs.

    Mvg. Pieter